wtorek, 24 listopada 2015

Dieta Niskokaloryczna


Dieta to inaczej sposób odżywiania. Nazwa ta jest często używana w stosunku do diet odchudzających. Obecnie mamy różnego rodzaju diety, które dopasowywane są do osób, które potrzebują takiej diety. Dieta niskokaloryczna jest przeznaczona dla osób z nadwagą i otyłością. Celem jej jest redukcja masy ciała. Wartość energetyczna zastosowanej diety jest niższa niż standardowa dieta osoby zdrowej. Ujemny bilans energetyczny zostaje osiągnięty poprzez redukcję spożycia produktów wysokokalorycznych. Ważne jest też poza zmniejszeniem kaloryczności, zmniejszenie też ilości pokarmów.
Pokarmy dozwolone w diecie niskokalorycznej to: pieczywo jasne i czerstwe, sucharki, herbatniki, drobne kasze: manna, jęczmienna, ryż, drobne makarony, mleko zsiadłe i słodkie, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy, jajka gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety, mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina (w bardzo małej ilości), kurczaki; ryby: dorsz, leszcz, płastuga, sola, szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, wysokogatunkowa margaryna, ziemniaki gotowane, puree, tłuczone, marchew, buraki, kabaczek, kalafior, dynia, zielony groszek, szpinak, zielona sałata, pomidory, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki, cukier w bardzo ograniczonych ilościach, zamiast cukru miód, dżem, łagodne przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, koper, kminek, wanilia, cynamon, zupy jarzynowe, owocowe, bez zasmażek i nadmiaru cukru, z dodatkiem chudego mięsa, potrawy duszone i gotowane bez zasmażania i pieczenia w tłuszczu, kompoty, kisiele, musy, galaretki, herbata, kawa zbożowa, napoje warzywne. Spis tych produktów jest duży dlatego każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie linki reklamwe będą usuwane.